Mało kto wie, że bakłażan, znany również jako oberżyna pochodzi z ciepłych krajów, a dokładnie z Afryki i Azji. Co ciekawe bakłażany chociaż przyzwyczajone do ciepła, znoszą przymrozki lepiej niż pomidory. Bakłażan jest bliskim krewnym ziemniaka. Chociaż w chłodnym klimacie uprawiany jest tylko przez sezon, zazwyczaj w szklarniach albo pod folią, może spokojnie rosnąć i pod gołym niebem. Aby bakłażany dały satysfakcjonujące owoce należy uprawiać je w żyznej glebie, bogatej w próchnicę i wilgoć.Podczas zbierania nie należy zapominać o tym, że owoce nie mogą być przesadnie twarde, może to bowiem powodować, że będą gorzkie. Dobrze by były lekko miękkie. Bakłażanów nie trzeba obierać, wystarczy je posiekać. Bakłażan zawiera niewielką ilość witamin, ale za to sporo soli mineralnych i węglowodanów.
Wyróżniamy następujące odmiany bakłażana tak zwane wczesne jak: Epic, Oda i Flavina. Nasiona wysiać najlepiej na początku marca w ciepłym pomieszczeniu. Później w połowie maja można posadzić je na zewnątrz. Owoce przyjdzie nam zbierać od połowy lipca do połowy września. Jeśli lato jest upalne możemy zebrać nawet 5 kilogramów owoców. Przyzwyczailiśmy się do tego, że bakłażan ma czarny lub ciemnofioletowy kolor. Jednak może on występować również w innych kolorach formach takich żółty, pomarańczowy czy biały. Niektóre ze specjalnych odmian bakłażanów używa się w naszym kraju jako ozdobę.
Sposoby zwalczania szkodników roślin ozdobnych