Choć kelner może kojarzyć się jedynie z osobą, która podaje zamówienia do stolika, w rzeczywistości jest ona kimś więcej.
Tym samym również wymagania względem kelnera rosną. Aby sprostał on wszystkim oczekiwaniom organizowane są szkolenia dla kelnerów, podczas których uczą się oni podstaw miksologii, zasad towaroznawstwa, ale i podstaw psychologii sprzedaży i obsługi klienta. Dlatego, jeśli pragniesz udoskonalić swój warsztat, a może chcesz zwiększyć zdolności swojego pracownika, nie wahaj się i wykup szkolenie dla kelnera. Tego typu kurs powoli ci podnieść kwalifikacje, ale i w ogóle rozpocząć karierę w gastronomii.
Oprócz wcześniej wspomnianych umiejętności poznasz również podstawy etyki pracy, nawyków i postaw wobec klientów i współpracowników. Szkolenie nauczy cię także
umiejętnego reagowania na życzenia konsumentów oraz zachowania się w sytuacjach trudnych, nagłych i konfliktowych. Dzięki szkoleniu poznasz również zasady savoir-vivre. To wszystko pozwoli kreować właściwy wizerunek firmy, poprzez kreowanie wizerunku własnego.
Na szkoleniu nie zostaną pominięte również techniki serwowania dań oraz obsługi klientów. Jak również wiedza na temat żywności oraz napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Przyswojone wiadomości praktyczne i teoretyczne, pozwolą prawidłowo i niesztampowo wykonywać zawód kelnera, sommeliera, a nawet managera restauracji. Wszystko to dlatego, że kelner stanowi prezencję restauracji i jest jej reprezentantem kształtującym jej wizerunek i pozycję na rynku gastronomicznym. Podczas szkolenia zdecydowanie przyda się profesjonalizm i pasja, które pozwolą przejść nie zawsze łatwe zagadnienia i będą motywowały do dalszej nauki.